Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Χοιρινο λεμονατο

υλικα:
1 κιλο χοιρινο
4-5 πατατες μεσαιες
1 κρεμυδι ξερο
1 σκελιδα σκορδο
αλατι, πιπερι,ριγανη,1 φυλλο δαφνης
μπαχαρι, μοσχοκαριδο (απο μιση κουταλια του γλυκου εκαστο)
2 λεμονια
1 κουταλια της σουπας κορν φλαουρ
χρονος μαγειρεματος 50 με 60 λεπτα

τροπος μαγειρεματος:
  • πλενουμε το κρεας και το κοβουμε σε μεριδες (εκτος και αν εχουμε πει στον κρεοπωλη μας να μας το κοψει σε μεριδες ) .
  • ψιλοκοβουμε το κρεμμυδι και το σκορδο.
  • καθαριζουμε τις πατατες , τις κοβουμε στη μεση και τις βαζουμε σε ενα μπολ με νερο.
  • βαζουμε στην κατσαρολα λιγο λαδι να ζεσταινεται σε δυνατη φωτια και ριχνουμε το κρεας.
  • μολις τσιγαριστει το γυρναμε (με ξυλινη κουταλα παντα για να μην χαραζουμε την κατσαρολα).
  • ριχνουμε το κρεμμυδι και το σκορδο και αφου παρουν χρωμα ριχνουμε τη δαφνη το πιπερι το μπαχαρι και το μοσχοκαρυδο (το αλατι το ριχνουμε παντα λιγο πριν να γινει το φαγητο για να μην σκληρυνει το κρεας).
  • ριχνουμε 4-5 ποτηρια νερο και χαμηλωνουμε τη φωτια στο 2.
  • καλο ειναι να το τσεκαρετε που και που το φαγητο και ειδικα το κρεας αν μαλακωνει (το τσεκαρουμε τρυπωντας το με ενα πιρουνι). αν του λειπει νερο , συμπληρωνουμε .
  • στα 30 λεπτα ριχνετε και τις πατατες και το χυμο απο τα 2 λεμονια (και οχι ολοκληρα τα λεμονια οπως εκανε ο μπαμπας μου :P )
  • οταν λοιπον δειτε οτι το φαγητο ειναι ετοιμο και βρασμενο (κρεας και πατατες) ριχνετε και το αλατι.κλεινετε το ματι της κουζινας και αφηνετε την κατσαρολα επανω. περνετε λιγο ζουμι απο το φαγητο , το βαζετε σε ενα μπωλ και ριχνετε ανακατευοντας μια κουταλια της σουπας κορν φλαουρ.
  • αδειαζετε το μπωλ μεσα στην κατσαρολα και την κουνατε λιγο να απλωθει παντου. αφου παρει μια βραση το κατεβαζετε απο την φωτια.
Ετοιμο ! Καλη ορεξη.